Káva Arabica, Robusta či Stenophylla?

Vedci z britskej kráľovskej botanickej záhrady v Kew nedávno informovali verejnosť o znovuobjavení „zabudnutého“ kávovníka druhu Stenophylla v Sierra Leone.1 Kávovník úzkolistý (coffea stenophylla) je divoký druh kávy pochádzajúci zo západnej Afriky, ktorý toleruje teploty o šesť stupňov vyššie ako kávovník arabský (coffea arabica) a má zároveň výbornú chuť. Keďže podľa viacerých štúdií bude v roku 2050 vzhľadom na globálne otepľovanie približne polovica pozemkov využívaných na pestovanie kávovníka nepoužiteľná, v prípade africkej Stenophylly môže údajne ísť o „kávu budúcnosti“.

Doktor Aaron Davis, ktorý vedie v botanickej záhrade v Kew výskum kávovníka si myslí, že tento druh kávovníka sa bude v západnej Afrike znovu pestovať vo veľkom. „Nebude v kaviarňach v nasledujúcich dvoch rokoch, ale myslím, že do piatich, siedmich rokov sa dostane na trh ako vysoko cenený vzácnejší druh kávy," povedal Davis.2

samay kava ilustracne foto


V našej pražiarni SAMAY zatiaľ ešte kávu druhu Stenophylla k dispozícii nemáme. Napriek tomu veríme, že si z našej ponuky afrických aj iných výberových káv vyberiete. Prečítajte si o nich viac:

 

Káva Arabica

Arabská káva (coffea arabica), ktorá má najviac oceňovanú chuť, tvorí aktuálne až 60% svetovej produkcie kávy. Tento druh kávovníka rastie vo vyšších nadmorských výškach. Dopad klimatickej zmeny na jeho produkciu je žiaľ už v súčasnosti veľmi citeľný. Pestovatelia arabiky sú vo veľkej miere ovplyvnení nepredvídateľnosťou a extrémami počasia, väčším teplom, škodcami, chorobami aj výkyvmi cien.

Aby sme pomohli ochrániť etiópske kávovníky Arabica pred vyhynutím, ktoré im hrozí kvôli globálnemu otepľovaniu, spolu s Nadáciou Integra, Ten Senses Africa (TSA) a Ten Senses Ethiopia spolupracujeme na výsadbe makadámiových stromov, ktoré distribuujeme miestnym kávovým farmárom:

Až na jednu výnimku obsahujú všetky naše kávy iba zrnká 100% arabiky. V našej ponuke nájdete aktuálne 100% nú arabiku z Etiópie, Kene, Kolumbie a Peru:

samay bio ferova kava espresso arabica robusta 

Arabica plus Robusta

Výnimkou v našej ponuke je SAMAY Espresso blend - zmes ideálna na prípravu klasického talianskeho espressa. Má (v porovnaní s ostatnými SAMAY kávami) najvyšší podiel kofeínu a viacerí naši zákazníci si ju preto obľúbili ako účinný energetický nápoj.

Základ SAMAY Espresso kávy síce tvorí káva arabika (Colombia Excelso), ale je doplnená menším podielom robusty India Cherry. Mnohí kávoví gurmáni považujú robustu za nezaujímavý či menejcenný druh kávy. Oproti arabike má totiž často horkejšiu chuť. Je to spôsobené vyšším podielom kofeínu, ktorého obsahuje až dvojnásobné či dokonca trojnásobné množstvo (oproti káve Arabica). Práve vďaka vyššej koncentrácii kofeínu je však kávovník Robusta menej náchylný na poškodenie hmyzom. Robusta je menej náročná na pestovanie ako Arabica, darí sa jej aj v nižších nadmorských výškach a výborne odoláva rôznym chorobám.

Hoci všeobecne sa robusta radí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy, v prípade našej odrodovej robusty si môžete byť istí, že v rámci svojej kategórie patrí medzi svetovú špičku. Jej producenti zo Sethuraman Estate za ňu získali viacero prestížnych ocenení, vrátane uznania od Coffe Quality Institute. Naša SAMAY espresso zmes je pražená na stredne tmavú hnedú farbu - stupeň Full City - a v šálke kávy sa vám vďaka nej podarí vykúzliť nádhernú cremu. Jej chuťový profil tvoria sviatočné tóny muškátového orieška, klinčekov a tabaku, s arómou škorice a kakaa. Kúpiť si ju môžete v našom e-shope:

 

Citované články:

https://www.reuters.com/business/environment/rediscovered-forgotten-species-brews-promise-coffees-future-2021-04-19/

2 https://hnonline.sk/svet/2335768-vedci-nasli-kavu-buducnosti-je-to-svaty-gral-pre-celu-branzu-tvrdi-botanik