Makadamy: raw snack pre vaše zdravie

Pôvodom česká firma Lifefood, ktorá je priekopníkom, lídrom a inovátorom v oblasti tzv. raw food (živá strava) a zároveň našim verným zákazníkom, pripravila zaujímavý článok o zdravotných benefitoch makadamových orechov. Prečítajte si ako vám tieto, v našich končinách zatiaľ nie veľmi známe oriešky, pomôžu posilniť kosti, mozog i srdcovo-cievnu sústavu a predchádzať rôznym ochoreniam a zápalom.

 

Fantastický obsah živín
Ak by sme sa venovali iba podstatným živinám s vyšším percentom odporúčanej dennej dávky (ODD), tak potom sa vďaka konzumácii 100g makadamových orechov môže vaše telo tešiť na veľké dávky vitamínu B1 (104 % ODD), vitamínu B6 (21 %), mangánu (195 %), horčíka (37 %), železa (28 %) či fosforu (27 %). Z pohľadu makroživín v makadámiách nájdete 76 % tukov, 14 % uhľohydrátov (z nich 9 % dietetickej vlákniny!) a 8 % bielkovín.

 

SAMAY BIO Makadamy zdravy raw snack

 

Zdravotné účinky konzumácie

1. Prevencia chorobnosti
Kombinácia zdravých tukov, dietetickej vlákniny a antioxidantov robí z makadamových orieškov nepostrádateľnú zbraň v prevencii ochorení. Antioxidanty bránia poškodeniu buniek voľnými radikálmi a tým nás chránia pred ochorením. Je potrebné si uvedomiť, že voľné radikály sa v ľudskom tele tvoria i v rámci fyziologických procesov (napr. Krebsovho cyklu) a že stres ako taký má mnoho podôb. Nie je to len psychologický („ja to dnes všetko nestihnem...“) alebo chemický (reakcia tela na vysoko spracovanú stravu, fajčenie...), ale aj fyzický (telo vníma akýkoľvek vyšší fyzický výkon ako stres) či environmentálny (emisný smog, svetelný smog, elektromagnetický smog). Cieľom by malo byť dostať množstvo voľných radikálov do homeostázy (rovnováhy) s antioxidantmi a okrem tých, ktoré si telo samo tvorí, je tak pravidelná konzumácia zdravých orechov, akými makadamy sú, veľmi žiadúca!

2. Konzumáciou proti zápalovým procesom – horčík ako hlavný bojovník
Zápalové procesy sú spájané s ochoreniami ako cukrovka II. typu, rakovina či srdcovo-cievne ochorenia a pravidelná konzumácia orechov je spájaná s potlačením zápalov v organizme. Hlavným bojovníkom proti zápalom je v prípade makadamov horčík. Nedostatočné hladiny horčíka, spoločne s nízkymi hladinami vitamínu D patria medzi najčastejšie spomínané minerály a vitamíny, ktoré ľuďom západného sveta chýbajú. A horčík nielen že hrá podstatnú úlohu v znižovaní chronických zápalových procesov. Je dôležitým prvkom pre zdravie našich kostí a zubov, v prevencii zrážania krvi (srdcové a mozgové infarkty), ale aj pre kvalitu nášho spánku. Štúdia University of South Australia okrem iného potvrdzuje vyššie uvedené a to fakt, že konzumácia orechov je predovšetkým dôležitá pre pacientov s diagnózou cukrovky II. typu – zlepšuje hladiny cukru v krvi a upravuje metabolizmus tukov. 

3. Podpora mozgovej činnosti
Podobne ako ďalšie orechy, aj makadamy obsahujú veľké množstvo tuku, konkrétne 72-76%. Väčšina z nich patrí medzi mononenasýtené mastné kyseliny. Veľmi výnimočná je v tomto smere kyselina palmitoolejová patriaca medzi Omega-7 mastné kyseliny/oleje. Je hlavnou zložkou myelínu, ochranného obalu našich neurónov. Jej pravidelným príjmom tak ochránite zdravie svojho mozgu a neurodegeneratívne ochorenia typu starecká demencia či Alzheimerova choroba sa vám zďaleka vyhnú. Ďalšími dvomi živinami obsiahnutými v makadamoch, vitamínom B1 (thiamin) a meďou mozgové funkcie ešte viac posilníte. Dostatok vitamínu B1 je nutný pre premenu sacharidov na energiu a meď potom funguje ako pomocník železa – napomáha jeho lepšiemu vstrebávaniu a aj vďaka tomu sa mozgu dostáva dostatok kyslíka potrebného pre jeho správne fungovanie.

4. Podpora srdcovej činnosti
Pravidelnou konzumáciou orechov znížite riziko progresu kardiovaskulárnych chorôb o 26%. To je už dlhodobo známy fakt. Dokonca aj American Heart Association, ktorá bojuje proti konzumácii potravín s vysokým obsahom tukov, uverejnila článok, ktorý konštatuje, že pravidelná konzumácia orechov výrazne znižuje riziko predčasného úmrtia, predovšetkým u tých, ktorí konzumujú orechy 8 a viac krát týždenne.

5. Zdravie kostí
Obsah vápnika, fosforu a horčíka v orechoch, ako sú práve makadamy, z nich robí nepostrádateľných pomocníkov pri prevencii demineralizácie kostí. Ste vo veku, keď vám už hrozí osteopénia (rednutie kostí)? Tak si kúpte sáčok makadamov a vyrazte na prechádzku – dodajú vám energiu aj minerály, ktoré zpevnia vaše kosti.

 

2020 SAMAY BIO Ferove Makadamy z Kene web

 

Chutné RAW BIO makadamy si môžete kúpiť v našom internetovom obchode:

Celý článok v pôvodnom znení nájdete na blogu lifefood.cz:

Kúpou makadamových orieškov značky SAMAY môžete zlepšiť nielen svoje zdravie, ale aj podmienky na život ľudí v Afrike: