Kvalita a udržateľnosť
Každý z výrobkov v našej ponuke má jednoznačne garantovaný pôvod. Neponúkame iba kávu z Etiópie alebo makadamy z Kene: vieme, v ktorom konkrétnom regióne alebo dedine vyrástli, boli pozbierané a spracované - poznáme ich „terroir“ aj producentov. Vieme vystopovať celú cestu našich produktov od jednotlivých farmárov až na váš stôl.
V SAMAY sa zameriavame na výberovú kávu – tzv. specialty coffee. Do tejto kategórie produktov sa radia iba najkvalitnejšie kávové zrná, ktoré získali v hodnotení od Specialty Coffee Association viac ako 80 bodov a tvoria TOP 5% svetovej produkcie kávy s jasne dokladovaným pôvodom. Klimatické podmienky, nadmorská výška aj kvalita pôdy hrajú zásadnú rolu a obrovskou mierou prispievajú k nezameniteľnému profilu každej odrody kávy. Káva je remeselne, v malých várkach pražená v našej staromestskej pražiarni. Rovnako ako k výberu zelenej kávy, aj k výberu vhodného typu praženia pristupujeme starostlivo: každý druh kávy sa praží inak, aby vynikol jeho jedinečný chuťový profil a tiež v závislosti od spôsobu prípravy, na ktorý je káva určená.

Naša káva aj ďalšie produkty sú certifikované cez nezávislé a medzinárodne rešpektované systémy kontroly kvality a ekologickej produkcie. Napríklad makadamové orechy z našej prevádzky Ten Senses Africa v Keni disponujú platnými certifikátmi kvality FSSC 22000/GFSI, Kosher, Bio Suisse, Ecocert, USDA Organic.
BIO certifikát našich produktov garantuje pestovanie a spracovanie v prísnom režime kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, ktoré je ohľaduplné k našej planéte aj budúcim generáciám: šetrné techniky pestovania plodín pomáhajú predchádzať erózii pôdy, napríklad kávovníky rastú v tieni stromov, zachováva sa diverzita flóry a fauny, na hnojenie sa nepoužívajú syntetické hnojivá, v boji proti škodcom či burine sa nepoužívajú pesticídy a herbicídy, finálne spracovanie sa zaobíde bez prídavných látok.
S viacerými zákazníkmi spolupracujeme aj v súlade s princípmi zero waste (bezodpadové hospodárstvo / cirkulárna ekonomika). V rámci Bratislavy a okolia naše nádoby s kávou kolujú medzi pražiarňou a baristami, nevzniká tak žiadny odpad. Okrem toho, kávový grunt, ktorý v kaviarňach ostane po príprave nápojov, sa používa na hnojenie.