Etiópska káva Sidamo Kilenso Mokonisa

Pri našich cestách Etiópiou sme neobišli ani známy kávový región Sidamo a malebnú oblasť okolia mesta Bule Hora na juhozápade krajiny. Nachádza sa tu aj farmárske družstvo Kilenso Mokonisa. Družstvo je súčasťou Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU), ktoré ako jedno z prvých uplatňuje princípy nového Fairtrade Climate Standard - je to systém, ktorý umožňuje viac ako 20.000 pestovateľom kávy zlepšiť si životné podmienky a príjem, ale zároveň aj ochrániť sa pred negatívnymi následkami klimatickej zmeny.

SAMAY BIO Ferova kava Etiopia Sidamo Kilenso Mokonisa

Kávovníky v Kilenso Mokonisa rastú v nadmorskej výške 1900 m.n.m. Káva Arabica je tu pestovaná aj spracúvaná ekologicky, mimoriadne šetrne, s ohľadom na zachovanie biodiverzity. Družstvo Kilenso Mokonisa má 2.300 členov - drobných farmárov, z nich je 135 žien. Okrem toho poskytuje stále zamestnanie pre 150 ľudí a počas najsilnejšej sezóny tu pracuje viac ako 200 ľudí. OCFCU vypláca 70% svojho čistého zisku družstvu a družstvo Kilenso Mokonisa zase vypláca 70% svojho zisku jednotlivým farmárom. Družstvo pomáha farmárom obnovovať ich vegetáciu cez škôlku, v ktorej pre nich vypestuje približne 80.000 nových sadeníc kávovníka ročne. 

SAMAY coffee Ethiopia enset false banana

Typický farmár má približne dva hektáre pôdy a okrem kávy pestuje aj takzvané falošné banány. Tieto udržiavajú vlahu v pôde a poskytujú prístup k vode počas obdobia sucha. Falošný banánovník alebo enset nie je náročný na plochu a dokáže nakŕmiť viac ľudí na meter štvorcový plodiny ako väčšina iných obilnín. Je základom pre tri tradičné etiópske jedlá - kocho, bulla a amicho.   

Pre starostlivo vyberané zrnká BIO Férovej kávy Sidamo Kilenso Mokonisa sme zvolili stredne tmavé praženie City Plus. Je vhodná na filtrovanú kávu ako aj espresso. V nápoji vyniká lahodná kombinácia jahôd a jazmínového čaju s krémovo zamatovou chuťou. 

BIO Férová káva Ethiopia Sidamo Kilenso Mokonisa je k dispozícii v našom e-shope: 

Prečo v SAMAY ponúkame kávy s označením Fairtrade:

 

Poznáte príbeh o objavení kávy? 

Jeden z najznámejších príbehov o objavení kávy je z 9. storočia nášho letopočtu: spomína pastiera menom Kaldi a jeho "tancujúce" kozy. Kaldi si všimol, že kozy, ktoré žuli červené bobule z určitého stromu mali nezvyčajne veľa energie. Zo zvedavosti vyskúšal tieto "čerešne" aj on sám a svoje skúsenosti potom zdieľal s opátom z neďalekého kláštora. Mníchom sa podarilo náhodou, po spadnutí vetvičky s bobuľami do ohňa, objaviť voňavý nápoj z čerstvo pražených zŕn a káva, ako ju poznáme dnes, bola na svete. 

Oromovia v Etiópii však údajne konzumovali kávu už mnoho stáročí pred legendárnym Kaldim. Ich príbeh je takýto: Waqa, boh najvyššieho neba, potrestal smrťou jedného zo svojich verných mužov. Na druhý deň ráno Waqa navštívil jeho hrob a vyronil pri tom slzy. Na pôde, ktorá bola poliata jeho slzami vyrástla nová rastlina - kávovník. Oromovia veria, že všetky ostatné rastliny sú polievané dažďom, ale káva je polievaná slzami Boha. Kávovník je vždy zelený. V tradícii Oromo zelená farba symbolizuje plodnosť / úrodnosť, cez ktorú najvyšší boh Waqa preukazuje ľuďom svoju priazeň. Káva je preto neoddeliteľne spätá s tradičnou kultúrou Oromo a pre obyvateľov tejto časti Etiópie, ktorú sme mali možnosť navštíviť, má nesmierny význam.

Pozrite si fotografie z našej cesty za kávou do Etiópie:

 

Pracovná cesta na kávové farmy v oblastiach Sidamo, Yirgacheffe a Guji v Etiópii bola financovaná z rozvojového projektu č.SAMRS/2019/PPP2/1/5 s podporou SlovakAid.

logo slovakaid projekt

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie