Po stopách Férových makadamov v Keni

Chceli by ste bližšie spoznať celú cestu makadámiových orieškov, od malej sadenice až po misku zdravého a chutného snacku na vašom stole? Vydajte sa s nami po stopách SAMAY Férových makadamov do malebného prostredia fariem v tropickej Keni! Radi vás zoznámime s našimi farmármi, kolegami v Ten Senses Africa a prevedieme vás celým procesom pestovania, výkupu a spracovania orechov, ktorý je ohľaduplný k ľuďom i planéte.

 

Sadenice v škôlke

Cesta makadamových orieškov sa začína v jednej zo škôlok Ten Senses Africa (TSA), v ktorých sa pestujú sadenice stromčekov makadámií. Škôlka TSA v Meru zamestnáva skvelý tím, na čele ktorého stojí šikovná mladá manažérka Ruth (na fotografii vpravo). Aby boli stromy makadámií odolnejšie a aby prinášali úrodu už po troch rokoch, súčasťou práce v škôlke je aj štepenie sadeníc.

 

SAMAY Po stopach makadamov v Keni skolka sadenice Meru 

 

Makadámiové stromy na farmách

Keď už sú sadenice dostatočne pripravené na výsadbu, rozdistribuujú sa miestnym farmárom. Vďaka iniciatíve Nadácie Integra a podpore SlovakAid poskytuje TSA farmárom aj agronomickú podporu, organizuje pre nich školenia, aby sa o stromy vedeli starať ekologicky aj efektívne, pomáha im s BIO a Fairtrade certifikáciou. Za BIO certifikované makadamové orechy dostávajú farmári v Keni o 10-15% viac ako za konvenčné a ďalší príplatok vo výške približne 15% majú vďaka systému spravodlivého obchodu - Fair Trade. Farmári sú motivovaní sa o takéto stromy starať a zvelaďovať svoje hospodárstvo udržateľným spôsobom.

 

SAMAY Makadamiove stromy orechy Kena Meru

 

Naše makadamy pochádzajú z malých fariem v okolí Mount Kenya, ktorých rozloha je približne 1 hektár. Farmári tu v nádhernom tropickom prostredí, v nadmorskej výške približne 1.500 m.n.m., pestujú okrem stromov makadámií aj iné plodiny, najmä mango, avokádo, banány, kávu, obilniny a fazuľu. Kým napríklad čajovníky sa v tejto oblasti Kene pestujú na rozľahlých plochách, zväčša ako monokultúra s výdatnou pomocou chemikálií, makadamy lemujú skôr menšie, veľmi pestré pozemky drobných farmárov a darí sa im aj bez použitia pesticídov či herbicídov.

Jedným z prvých, ktorí začali s pestovaním BIO certifikovaných makadamov, je Henry Kinoti. Na jeho pozemku v regióne Meru rastie viac ako 1.000 makadámiových stromov, väčšina z nich bola vysadená pred 15-18 rokmi. Úžitok z nich má niekoľko generácií Henryho rodiny, hospodárstvo už v súčasnosti preberá jeho syn Mugambi. V oblasti Kirinyaga sa farmár Evanson Njeru hrdo stará o makadámiové stromy, ktoré majú už takmer 50 rokov a stále mu poskytujú dôležitý zdroj obživy. Makadámie sú plodné veľmi dlho a dožívajú sa až 100 rokov, aj preto si vyslúžili pomenovanie „dôchodkové stromy“.

 

Priamy výkup orechov a rýchle platby

Ten Senses Africa spolupracuje aktuálne s viac ako 6.000 farmármi, pestovateľmi makadámiových stromov. BIO a Fairtrade makadamy nakupujeme priamo od farmárov, nie od sprostredkovateľov. TSA má dobre zabehnutý systém vlastných regionálnych výkupných staníc a terénnych pracovníkov s motorkami, čo im umožňuje spolupracovať aj s drobnými farmármi v odľahlejších oblastiach. Vďaka unikátnemu mobilnému softwaru dostávajú farmári platby za orechy okamžite v momente predaja.

 

SAMAY Po stopach makadamov v Keni vykup orechov

 

Šetrné spracovanie makadamov v Nairobi

Allan Bussard, zakladateľ Samay a správca Nadácie Integra, založil v roku 2008 ako prvý na svete Fair Trade podnik na spracovanie makadamových orechov. V TSA si okrem 400 sezónnych robotníkov našlo prácu na trvalý úväzok za férových podmienok 250 zamestnancov. Väčšinu z nich tvoria ženy a mladí ľudia zo sociálne znevýhodneného prostredia. Pracovné odevy pre zamestnancov TSA šijú v neďalekom sociálnom podniku v slume. Škrupiny orechov sa nevyhadzujú, ale využívajú ako ekologické palivo pri procese sušenia. Prevádzka TSA v Nairobi má kapacitu na spracovanie až 6.000 ton makadamov ročne.

 

SAMAY TSA Ferove makadamy spracovanie v Nairobi

 

A čo sa deje s orechami v TSA v Nairobi? Makadamové orechy sa od farmárov vykupujú celé, v škrupine. Najskôr sa sušia a až potom sa z nich odstránia škrupiny. Nasleduje ručné triedenie, ktoré prebieha v niekoľkých fázach a nakoniec balenie do vákuovo uzavretých vriec. Potom sú už pripravené na export. Naše oriešky si našli svoje pevné miesto u etablovaných amerických a európskych výrobcov čokolády, orieškových masiel, sušienok, müsli, tyčiniek a rôznych slaných aj sladkých snackov.

Kúpiť si ich môžete v našom e-shope:

Pozrite si video o ceste našich Férových makadamov v Keni:

Ako môže konzumácia makadamov prospieť vášmu zdraviu sa dočítate tu:

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame:

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie