Po stopách Férových makadamov v Keni

Chceli by ste bližšie spoznať celú cestu makadámiových orieškov, od malej sadenice až po misku zdravého a chutného snacku na vašom stole? Vydajte sa s nami po stopách SAMAY Férových makadamov do malebného prostredia fariem v tropickej Keni! Radi vás zoznámime s našimi farmármi, kolegami v Ten Senses Africa a prevedieme vás celým procesom pestovania, výkupu a spracovania orechov, ktorý je ohľaduplný k ľuďom i planéte.

 

Sadenice v škôlke

Cesta makadamových orieškov sa začína v jednej zo škôlok Ten Senses Africa (TSA), v ktorých sa pestujú sadenice stromčekov makadámií. Škôlka TSA v Meru zamestnáva skvelý tím, na čele ktorého stojí šikovná mladá manažérka Ruth (na fotografii vpravo). Aby boli stromy makadámií odolnejšie a aby prinášali úrodu už po troch rokoch, súčasťou práce v škôlke je aj štepenie sadeníc.

 

SAMAY Po stopach makadamov v Keni skolka sadenice Meru 

 

Makadámiové stromy na farmách

Keď už sú sadenice dostatočne pripravené na výsadbu, rozdistribuujú sa miestnym farmárom. Vďaka iniciatíve Nadácie Integra a podpore SlovakAid poskytuje TSA farmárom aj agronomickú podporu, organizuje pre nich školenia, aby sa o stromy vedeli starať ekologicky aj efektívne, pomáha im s BIO a Fairtrade certifikáciou. Za BIO certifikované makadamové orechy dostávajú farmári v Keni o 10-15% viac ako za konvenčné a ďalší príplatok vo výške približne 15% majú vďaka systému spravodlivého obchodu - Fair Trade. Farmári sú motivovaní sa o takéto stromy starať a zvelaďovať svoje hospodárstvo udržateľným spôsobom.

 

SAMAY Makadamiove stromy orechy Kena Meru

 

Naše makadamy pochádzajú z malých fariem v okolí Mount Kenya, ktorých rozloha je približne 1 hektár. Farmári tu v nádhernom tropickom prostredí, v nadmorskej výške približne 1.500 m.n.m., pestujú okrem stromov makadámií aj iné plodiny, najmä mango, avokádo, banány, kávu, obilniny a fazuľu. Kým napríklad čajovníky sa v tejto oblasti Kene pestujú na rozľahlých plochách, zväčša ako monokultúra s výdatnou pomocou chemikálií, makadamy lemujú skôr menšie, veľmi pestré pozemky drobných farmárov a darí sa im aj bez použitia pesticídov či herbicídov.

Jedným z prvých, ktorí začali s pestovaním BIO certifikovaných makadamov, je Henry Kinoti. Na jeho pozemku v regióne Meru rastie viac ako 1.000 makadámiových stromov, väčšina z nich bola vysadená pred 15-18 rokmi. Úžitok z nich má niekoľko generácií Henryho rodiny, hospodárstvo už v súčasnosti preberá jeho syn Mugambi. V oblasti Kirinyaga sa farmár Evanson Njeru hrdo stará o makadámiové stromy, ktoré majú už takmer 50 rokov a stále mu poskytujú dôležitý zdroj obživy. Makadámie sú plodné veľmi dlho a dožívajú sa až 100 rokov, aj preto si vyslúžili pomenovanie „dôchodkové stromy“.

 

Priamy výkup orechov a rýchle platby

Ten Senses Africa spolupracuje aktuálne s viac ako 6.000 farmármi, pestovateľmi makadámiových stromov. BIO a Fairtrade makadamy nakupujeme priamo od farmárov, nie od sprostredkovateľov. TSA má dobre zabehnutý systém vlastných regionálnych výkupných staníc a terénnych pracovníkov s motorkami, čo im umožňuje spolupracovať aj s drobnými farmármi v odľahlejších oblastiach. Vďaka unikátnemu mobilnému softwaru dostávajú farmári platby za orechy okamžite v momente predaja.

 

SAMAY Po stopach makadamov v Keni vykup orechov

 

Šetrné spracovanie makadamov v Nairobi

Allan Bussard, zakladateľ Samay a správca Nadácie Integra, založil v roku 2008 ako prvý na svete Fair Trade podnik na spracovanie makadamových orechov. V TSA si okrem 400 sezónnych robotníkov našlo prácu na trvalý úväzok za férových podmienok 250 zamestnancov. Väčšinu z nich tvoria ženy a mladí ľudia zo sociálne znevýhodneného prostredia. Pracovné odevy pre zamestnancov TSA šijú v neďalekom sociálnom podniku v slume. Škrupiny orechov sa nevyhadzujú, ale využívajú ako ekologické palivo pri procese sušenia. Prevádzka TSA v Nairobi má kapacitu na spracovanie až 6.000 ton makadamov ročne.

 

SAMAY TSA Ferove makadamy spracovanie v Nairobi

 

A čo sa deje s orechami v TSA v Nairobi? Makadamové orechy sa od farmárov vykupujú celé, v škrupine. Najskôr sa sušia a až potom sa z nich odstránia škrupiny. Nasleduje ručné triedenie, ktoré prebieha v niekoľkých fázach a nakoniec balenie do vákuovo uzavretých vriec. Potom sú už pripravené na export. Naše oriešky si našli svoje pevné miesto u etablovaných amerických a európskych výrobcov čokolády, orieškových masiel, sušienok, müsli, tyčiniek a rôznych slaných aj sladkých snackov.

Kúpiť si ich môžete v našom e-shope:

Pozrite si video o ceste našich Férových makadamov v Keni:

Ako môže konzumácia makadamov prospieť vášmu zdraviu sa dočítate tu:

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame: